Mennyit tudok keresni egy mobil applikációval?

this is alt tag of image

Update :- 2020-02-08 11:21:54

fejlesztés,applikációfejlesztés

Mennyit tudok keresni egy mobil applikációval?

Pénzt keresni egy mobil applikációval sokunk vágya. És talán nem lőjük le az összes poént rögtön az elején, ha elmondjuk, hogy brutál nagy összegeket tud hozni. Már amennyiben például a nem régen induló Parkl 31 millió-, a Vimage 45,5 millió-, a BOOKR Kids 116 millió-, vagy a Bolt 462 millió forintos árbevétele jónak mondható.

De ide sorolhatjuk a Drops-ot is, amelyről hivatalos árbevételi adatokat nem tudunk írni. Ugyanakkor, tekintve, hogy 2018-ban a Google a legjobb app-ok közé választotta, és olyan versenytársak mellett tud labdába rúgni, mint a DuoLingo, melyet 700 M USD-re értékeltek, érezhetjük, hogy mire is akarunk kilyukadni.

És mindez „tök könnyű is”, hiszen csak egy jó ötlet kell hozzá, le kell fejleszteni, feltölteni valamelyik app store-be, és kész is. Lehet számolni a pénzt… :)

Jó, oké, hagyjuk a viccet! Bízunk benne, hogy ezt a bullshitet te már nem eszed meg. Hiszen ötlete bárkinek lehet. Az fejlesztéstől kezdve pedig nagyon komoly elköteleződést jelent egy applikáció elkészítése. Pláne a piacra vitele.

A realitás

Így hát, bár

tényleg nagyon komoly pénzeket lehet keresni egy mobil applikációval, az első kérdésnek nem ennek kell lennie.

Sokkal inkább annak, hogy mi célod az alkalmazással? Versenyképesnek lenni, értékesítést növelni vagy csak a vásárlói élményt növelni? Vagy épp valami más?

De tovább megyünk: az is fontos, hogy milyen piacra akarsz vele lőni? (Mind lokálisan, mind iparági oldalról.) Hogy kik a versenytársak és hányan vannak? Valamint az is szempont lehet, hogy milyen platformra szeretnéd elkészíteni? És itt sem csak az operációs rendszer lehet szempont (iOS vs. Android). Hanem az is, hogy mondjuk okos TV-re is akarod-e, vagy valamelyik okos otthon menedzselő rendszerhez fejlesztenél valamit?

Sok mindent befolyásol az is, hogy mit adsz el, mi a szolgáltatásod. Mert nem mindegy, hogy játékot kell-e fejlessz, egy olyan app-ot, ami kvázi csak a weboldalad gyorsabb klónja, vagy mondjuk egy újabb kommunikációs vagy zenehallgatós platformot. S persze ne hagyjuk ki a webáruházakat sem!

Végül, de nem utolsó sorban üzleti modell is extrém fontos - bár összefügg az előző ponttal. Hiszen a különböző modellek üzemeltetése mögött más-más megfontolások és technológiák szükségesek. És nagyon nem mindegy, hogy ingyenes letölthető alkalmazásról beszélünk-e, későbbi vásárlás ösztönzésekkel, vagy mondjuk egy olyanról, amely később tele lesz hirdetésekkel.

A fenti megfontolások nem teljes körűek és megválaszolásuk sem cél most - bár szívesen adunk ebben tanácsot. De első körben mindenképp szerettük volna megmutatni, hogy az a kis program, amit napi szinten nyomkodsz a telefonodon, valójában csak a jéghegy csúcsa.

Miért jobb az app, mint a weboldal?

Ki mondta, hogy jobb? Na jó, persze, hogy jobb. Mutatunk is néhány példát, hogy miben.

1. Először is, a Statista adatai alapján 2020 végére 2.87 milliárd mobiltelefon használó lesz a világon.

2. Továbbá, ami a mobilvásárlások terjedését illeti, a Nasdaq cikke alapján 2018-ban már a vásárlások körülbelül 18%-a történt az interneten. 2040-re a pedig az összes vásárlások 95%-a már várhatóan online fog végbe menni.

3. Ehhez már csak hozzá kell tenni a különböző fintech megoldások rohamos fejlődését és terjedését.

4. Illetve egy kicsit el kell gondolkoznunk a mobiltelefon használati szokásainkon. A RubyGarage cikke alapján a mobilozók 78%-a inkább használ app-ot, mint, hogy weboldalt nyitna meg. 56%-uk az ünnepekre mobil app-on keresztül vásárol ajándékot. És 3-4-szer annyi időt töltenek az app-ok böngészésével, mint a weboldalakon.

Így már valószínűleg csak az nem látja az összefüggést, aki nem is akarja.

Oké, de mégis: mennyit tudok keresni egy mobil applikációval?

Kifejezetten nem szeretünk nagy számokkal és zsilliárdos amerikai multikkal dobálózni, de a rend kedvéért, legalább említés szintjén jegyezzük fel őket, a teljesség igénye nélkül. 2016-ban a Spotify bevétele 3.27 mrd USD volt. A Netflix-é 8.831 mrd USD volt. A Tinderé ugyanekkor 1.2 mrd USD lett. Míg például az HBO 5 mrd dollár bevételre tett szert. (Ne keverjük össze a bevételt a profittal! Előfordulhat, hogy a nagy bevételek ellenére egy vállalat applikációja veszteséget termel.) Attraktív számok, nem igaz?

A másik végletet Christina Siegl publikálta: bizony, az app-ok 24%-a egyszerűen nem tud pénzt termelni, 23%-uk pedig havi legfeljebb 100 USD-t.

Ugyanakkor, azon app-ok 41%-a 100 és 10 000 Usd között csinál havonta.

Hogy megéri-e velük foglalkozni? Mindenki döntse el maga - bár nyilván, ilyen számok mellett, szerintünk nem kérdés. Főleg, ha azt nézzük, hogy egy idő után nem kérnek enni, vagy csak nagyon minimális foglalkoznivaló van velük. Természetesen, egy bizonyos méret felett, a szolgáltatás és az alkalmazás bonyolodásával a majdani saját számaid, statisztikáid változni fognak, ki kellhet majd építeni egy szervezetet és figyelned kell a bevétel/profit arányra is. De addig is:

Te milyen applikáción gondolkozol?

Oszd meg velünk a legizgalmasabb ötleteket egy órás ingyenes tanácsadással jutalmazunk!